We winnen de Stigas Gezond en Vitaal Werken Prijs!
Investeren in mens en werkplek. In samenspraak met het personeel oplossingen op maat bedenken. Veel aandacht voor lichamelijke belasting. En: super enthousiaste medewerkers. Deze mix zorgt niet alleen voor resultaat, maar ook voor het winnen van de Stigas Gezond en Vitaal Werken Prijs!
Automatisering is veel meer dan een efficiencyslag. Wij hebben onszelf afgevraagd: hoe kan innovatie ook meer rust in de organisatie brengen en het werkgeluk van onze medewerkers vergroten? De eerste neiging is om meteen te gaan rekenen, maar niet alles is in cijfers uit te drukken.
De planten komen sinds 2020 op werkhoogte aanrollen. Bukken en zwaar tillen is bijna niet meer aan de orde. We hebben geïnvesteerd in een modern WPS-systeem, waarmee we 95 procent van ons assortiment op werkhoogte kunnen verwerken. Verder ziet iedereen op de schermen wat zijn of haar team die dag nog te doen heeft. Dan ontstaat er ruimte om te rouleren: heb je het rustig, dan ga je je collega’s helpen en als jij het druk hebt, ondersteunen ze jou. Automatisering is bij uitstek geschikt om de prestaties te verbeteren en werkdruk en lichamelijke belasting te verlagen. Mensen die zich voorheen aan het eind van de dag lichamelijk uitgeput voelden door de vele repeterende bewegingen, hebben nu energie voor hun leven thuis. Dat gaat echter niet vanzelf. Als je echt van innovaties wilt profiteren, moet je goed kijken naar hoe je je processen inricht en hoe je met mensen omgaat. Dat kun je niet alleen, daar heb je iedereen in het bedrijf bij nodig.
Hoe betrekken we onze mensen erbij?
We investeren veel in communicatie: teammeetings, twee keer per jaar een medewerkers enquête, loopbaangesprekken en jaarlijks een improvement day. We gaan dan een middag met zijn allen naar een externe locatie, waar we in spelvorm een aantal thema’s bespreken. Klanttevredenheid bijvoorbeeld, wat komt daar allemaal bij kijken? En: hoe kan de productkwaliteit omhoog en hoe verbeteren we de onderlinge communicatie?
Daarnaast hebben we in 2021 het project One change a month gedraaid. Dit nodigde teams uit om kleine en grote verbeteringen voor te dragen en uit te voeren. Elke maand werd bekend gemaakt wat het beste idee van de maand was. Dat maakt de verandering tastbaar en geeft ons meteen de gelegenheid om iedereen bij te praten. Het heeft negentig verbeteringen opgeleverd! Spiegels voor meer zicht in de bochten bijvoorbeeld, werkmatten die goed zijn voor je benen als je lang staat, en een alarmscherm op het middenpad dat afgaat als er een plant van de band valt. Maar ook het idee om één Nederlands woord de hele dag te gebruiken en te herhalen, zodat internationale medewerkers het leren, heeft een keer gewonnen en is succesvol ingevoerd.
Hoe pakt het uit, deze initiatieven?
Afscheid nemen van het oude directieve tuinbouwmodel is niet eenvoudig. Als je gaat loslaten en je mensen meer ruimte geeft, word je in eerste instantie inefficiënter. Er is een metamorfose aan de gang die niet zomaar in je DNA zit. We zijn nu vier jaar bezig en inmiddels komt het er langzaam maar zeker in.”
We willen mensen in de actieve modus krijgen: hoe ervaar jij je werk, wat kan beter? Mensen moeten de ruimte voelen om zich uit te spreken, die veiligheid moeten wij bieden. Dat is niet altijd makkelijk want men is het niet gewend. We zijn daar continu mee bezig en we worstelen er nog steeds wel eens mee. Er zijn veel verschillende culturen en persoonlijkheden in het bedrijf. Niet iedereen staat er hetzelfde in. Sommigen vinden ons te ver gaan en willen duidelijkheid: ‘Vertel me maar gewoon wat ik moet doen.’ Ook als het gaat om communicatie hebben we dingen geleerd. Er is zo veel wat je kunt delen, maar je moet de juiste elementen eruit zien te halen. Anders overspoel je je mensen. We toetsen de communicatie nu vooraf bij enkele medewerkers. Elke keer zetten we weer een stap. Inmiddels worden mensen opener, gaan meedenken, vragen stellen. En dan doen we het goed: we willen een bedrijf zijn waar mensen vragen durven te stellen. Het ís ook veel leuker om het samen te doen.
Hoe werkt de taakroulatie in de praktijk?
Bij het oppot- en productieteam hebben we meerdere handelingen die we rouleren in blokken van ongeveer twee uur. Het maakt het werk afwisselender en het is beter voor je lichaam omdat je niet acht uur lang in dezelfde houding staat en dezelfde armbewegingen maakt. Het had ook effect op de effectiviteit; de hele dag hetzelfde doen zorgde ervoor dat de efficiëntie het laatste uur naar beneden ging. Het afleverteam heeft het op maandag, dinsdag en vrijdag altijd druk. De productiemedewerkers komen dan helpen. Hierdoor blijft er bij productie op de woensdag en donderdag meer werk liggen en dan komen de collega’s van het afleverteam helpen.
De automatisering binnen Forever Plants heeft ertoe geleid dat de werkhoogtes gunstiger zijn: het bukwerk is verdwenen. Er is altijd gratis fruit in de kantine, medewerkers kunnen een fiets van de zaak aanschaffen en een cursus Stoppen met roken volgen. In de loopbaangesprekken wordt standaard gevraagd wat het bedrijf kan doen om het werk gemakkelijk te maken.
Trots
Kortom we zijn trots op het winnen van de Stigas Gezond en Vitaal Werken Prijs! Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt aan een bedrijf dat op een mooie manier invulling geeft aan gezond, veilig én met plezier werken. Het onderschrijft dat we ons inzetten voor gezond en veilig werken met op z’n minst behoud van productiviteit en bovenal groei van werkgeluk! Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten hoe wij dit in de praktijk uitvoeren? Neem dan vooral contact op met Sander (sander@foreverplants.nl), hij vertelt je er graag meer over!