20 mei 2021 - Forever Plants Leestijd 5 min

Waar komen groene planten vandaan?

Bij Forever Plants maken we groene planten, maar waar komen deze nu eigenlijk vandaan? En hoe komen ze bij ons? In dit artikel nemen we je mee door de drie manieren waarop planten naar onze kwekerij kunnen worden gebracht: door weefselkweek, door stekjes van moederplanten te knippen én via onze partner kwekerijen in Centraal Amerika.

Groene planten uit weefselkweek of van moederplanten

Een deel van de planten die we maken, worden in zogenaamde weefselkweek laboratoria gemaakt. In dit laboratorium maken ze stekjes van planten door stengels op celniveau te delen en deze vervolgens te vermeerderen. Dit gebeurt bij onze leveranciers in laboratoria in Zuid-Afrika en Vietnam.

Maar dat is niet de enige manier waarop wij onze planten maken. We maken ook jonge planten door stekjes te knippen van zogenaamde moederplanten. Deze stekjes worden wekelijks van de moederplant geknipt en daarna geworteld. Vervolgens worden de stekjes bij ons op de kwekerij overgepot en tot een grote plant opgekweekt.

Groene planten uit Centraal Amerika

Een deel van ons assortiment komt uit Centraal Amerika. In Costa Rica maken ze op grote kwekerijen allerlei soorten dracaena’s voor ons. Vaak duurt het 2 tot 3 jaar voordat een stam van een plant (met of zonder blad) klaar is om naar Europa verstuurd te worden.

In Guatemala worden voor ons yucca’s gekweekt. Deze yucca’s worden geoogst in grote koffiefarms, waar de yucca vaak dient als windscherm. Voordat de planten worden verstuurd naar Europa, worden ze voorbeworteld. Hier vind je een video van hoe dat allemaal in zijn werk gaat!

De planten worden verscheept of verstuurd in grote zeecontainers. De planten zijn dan ruim twee weken onderweg om vanuit Centraal Amerika bij ons aan te komen. Om de planten in goede conditie te houden tijdens hun overzeese tocht gebruiken we containers waarin we de temperatuur en luchtvochtigheid kunnen controleren. Zo zorgen we ervoor dat de planten helemaal gezond bij ons aan kunnen komen.

Ook belangrijk: de kwaliteitscontrole

Voordat we de planten bij ons op de kwekerij in de grond kunnen zetten, worden ze gecontroleerd door de Nederlandse Plantenziektenkundige Dienst. Deze dienst controleert de planten op ziektes en plagen. Als de planten helemaal zijn goedgekeurd, komen ze naar de kwekerij, waar wij ze oppotten. En dan? Dan begint het proces om er een mooie kamerplant van te maken!

Wil je meer weten over dit proces of wil je zien hoe de planten bij ons binnenkomen – en vervolgens groeien? Neem dan vooral contact met ons op, we vertellen je graag meer!

Meer blogs lezen?